Zonterapi för fötterna

Zonterapi i foten

Många har säkert hört talas om zonterapi. Men vad är detta? Och på vad sätt kan man bli hjälpt av det?

Zonterapi utgår från fötterna. Och detta för att våra fötter är långt mer komplicerat uppbyggda än vad man föreställa dig. Inne i våra fötter finns cirka 28 ben, 56 leder, 38 muskler, mer än 100 ligament och mängder med senor. Fötterna är en av de kroppsdelar som utsätts för hårdast belastning, just eftersom de bär upp hela vår tyngd när vi går och står – och går och står gör vi hela dagarna, mer eller mindre beroende på vad vi jobbar med.

Men var kommer då zonterapi in?

Zonterapi kommer ursprungligen från Kina. Den har använts i tusentals år och är alltså väl beprövad. Metoden bygger på att vart och ett av kroppens inre organ motsvaras av en specifik punkt under våra fötter. Det här kanske kan låta underligt när man först hör talas om det, men om man tänker efter är det varken mystiskt eller konstigt. Allt inne i kroppen hänger ihop, nervtrådar löper mellan de olika organen och mynnar alltså även ut i våra fötter.

Genom att trycka på olika punkter på fotsulan kan man därmed också stimulera olika områden i kroppen. Man kan också upptäcka om någon del av kroppen behöver vård. Detta kan visa sig i att just den motsvarande delen under foten känns extra öm eller smärtande när man tycker på den.

Hur effektivt fungerar zonterapi?

Som med allt annat är varje person unik också här. På vissa som genomgår behandling med zonterapi fungerar det utmärkt, medan andra kanske känner mindre effekt av det. En sak är dock klarlagd, nämligen att det inte finns några biverkningar med zonterapibehandlingar. Därför är det helt riskfritt att pröva, och man har mer att vinna än förlora på det.

Metoden är alltså helt naturlig. Det finns de som menar att människan förr i tiden fick den här nyttiga fortmassagen på naturlig väg. På den tiden när människan ännu inte hade börjat gå i skor gav underlaget och marken man gick på den massage som vi idag kallar zonterapi. Numera när de flesta av oss går i skor hela dagarna får vi inte denna automatiska terapi på våra fötter.

Fördelar med zonterapi i foten

Oavsett om du märker av effekt eller ej av zonterapi på det område du vill ha behandlat finns det ändå flera fördelar med den.

 

  • Extremt avslappnande och hjälper mot stress
  • Förbättrar blod- och lymfcirkulationen
  • Minskar kroppens gifter
  • Inverkar positivt på matsmältningen
  • Stärker immunförsvaret
  • Och kanske det viktigaste av allt: den lugnande och rogivande effekten av zonterapi.

Zonterapi i foten ska ses som ett komplement som ska utföras vid rätt tillfälle och på rätt område beroende på hur och var du upplever smärta.

Ett alternativ om du vill ha hjälp mot värk är att vända dig till en fysioterapeut. Där kan du få skräddarsydda övningar som förbättrar kroppen och påskyndar läkning.

Ett annat, väldigt enkelt och billigt sätt att få bukt med smärta är att skaffa någon av de zonterapisulor, magnetsulor eller massagesulor vi erbjuder. Då får du precis den naturliga massage och de fördelar som människan helt naturligt fick när hon ännu gick barfota. Skillnaden är att dessa sulor är anpassade efter oss moderna människor så att de dessutom är oerhört bekväma att använda.

Zonterapi kan också ses som ett komplement till annan behandling. Du kan också själv massera dina egna fötter med ett par reflexologi och zonterapi strumpor.

Hälsosulor