Fotproblem

Här är de 10 vanligaste problemen

Fotproblem är mycket vanligt hos alla. Fötterna är ofta den kroppsdel som får dra det tyngsta lasset eftersom de bär upp vår tyngd när vi går och står. Att fötterna då och då drabbas av fotproblem är inte konstigt. Det finns många åkommor som kan drabba våra fötter: hälsporre, liktorn, hallus valgus, fotsvamp med mera. Många känner nog igen benämningarna, men det är säkert inte alla som har klart för sig vad det egentligen innebär.

 

Vi har här listat de 10 mest förekommande problemen, hur du kan behandla dem och vad du kan göra för att förebygga dem.

1. Hälsporre – smärta under hälens främre del

Orsak

Bristningar i senan under hålfoten kan bygga upp kalkansamling på hälbenet.  Det är dock inte denna uppbyggnad som gör ont utan själva bristningarna. Fenomenet drabbar i högre grad kvinnor, överviktiga och idrottare.

Förebyggande

Använd i skor med rejält dämpande innersulor. Du kan också lägga in hälkilar i skon. Se till att äta bra och motionera tillräckligt för att undvika övervikt. Träna i skor med dämpande sulor och stretcha vaderna. Om du gör benböj i crossfit, bodypump och liknande ska fötterna peka rakt framåt och knäna lätt utåt.

Åtgärd

Läker vanligtvis av sig själv inom ett år. Avlasta genom att använda mjuk hälkoppar i skorna. Stötvågor eller akupunktur kan snabba på läkningen, dock är dessa behandlingar relativt smärtsamma. Ett annat alternativ är att använda sig av våra hälsosulor eller  inlägg med stötdämpande hälkopp som avlastar hälen och ger massage åt trötta och ömmande fötter. Operation går att tillgå om inget annat hjälper.

2. Hallux valgus – ömmande utstickande knöl

Denna åkomma innebär en felställning av stortåleden som utvecklas till en ömmande utstickande knöl som i vissa fall blir röd och inflammerad. Den drabbar nästan uteslutande kvinnor.

Orsak

Orsaken till Hallux Valgus har länge påståtts vara trånga skor. Dock saknas belägg för detta. Fenomenet är vanligt i västvärlden, framför allt hos kvinnor, och det förekommer sällan hos befolkningar som ofta går barfota. För den som drabbas i yngre år kan det hänga samman med ärftlighet.

Förebyggande

Se till att ha bekväma skor på dig på väg till festen elelr jobbet och byt när du kommer fram. Promenera inte i skor som inte känns bekväma. Om du är på fest kanske du kan passa på att smyga av dig skorna under bordet när du sitter och äter.

Om du gör benböj i crossfit, bodypump och liknande ska fötterna peka rakt framåt och knäna lätt utåt.

Hos oss hitta ni också olika hjälpmedel för hallux valgus.

Åtgärd

Knölen försvinner inte av sig själv, men vid små besvär räcker det att använda sig av ett par rymligare skor och regelbundet göra tågympa. Hos fotvårdsspecialister och hos oss på Foot Point kan du hitta olika sorters inlägg, tåspridare och särskilda skenor att ha på natten som rätar ut tån. Operation finns att tillgå som en sista utväg.

3. Hälseneinflammation – stel och öm vad och häl

Orsak

Inflammation i hälsenan eller de intilliggande slemsäckarna. Uppstår ofta när man sprungit eller promenerat längre än man brukar, eller om man går i nya skor som man inte är van vid.

Förebyggande

En vanlig sak som kan bidra till hälseneinflammation är övervikt. Se därför till att unvika detta. Träna rörlighet i fot och vad. Gå och spring i skor som ger bra stöd, och se till att hälkappan inte trycker mot hälsenan. Anstränga dig inte för mycket på träningen och stretcha alltid vaderna efter träningen. Om du byter till barfotaskor ska du springa högst en kilometer i början. Om du gör benhöj i crossfit, bodypump och liknande ska fötterna peka rakt framåt och knäna lätt utåt.

Åtgärd

Smörj in med en smärtstillande gel. Vanligtvis går inflammationen över på en vecka om du avstår från löpträning. Om den inte försvinner kan du behöva sjukgymnastik. Alternativt kan du prova Foot Points mjuka massagesulor. Operation finns att tillgå som en sista utväg.

4. Hälsprickor – torr och spröd hud som spricker

Hud som förtjockas och blir torr varvid sprickor uppstår.

Orsak

Torr hud i kombination med kraftig övervikt eller skor med öppen häl som träskor, foppatofflor och sandaler gör att hälen “flyter ut” vilket kan leda till sprickor.

Förebyggande

Bra skor, regelbunden fotvård med bad, filning och insmörjning. Gärna medicinsk fotvård några gånger om året. Fet kräm och mjuka rena strumpor kan hjälpa, liksom att inte alltid gå i samma par skor.

Åtgärd

Hudens tjocka hornlager behöver mjukas upp och tillföras fukt och fett. Ta ett fotbad, fila försiktigt bort det torra och hårda, torka noggrant och applicera kräm, stift eller särskilt hälplåster mot sprickor. Komplettera gärna med hälkoppar av gel i skorna.

5. Värk i fötter och knän

Orsak

Kroppens symmetri har ”säckat ihop” av för mycket gående och stående i skor med platta ytter- och innersulor.

Förebyggande

Förbättra sulorna med stödjande hålfotsinlägg eller fotbäddar som ger stöd och stötdämpning. Speciellt viktigt om du är överviktig eller gravid.

Åtgärd

Ett par hålfotsinlägg för pronation kan vara en lösning. Sådana kan du hitta hos fotvårdsspecialister och även hos oss. Om du inte vill köpa nya skor kan hålfotsinlägg vara en utmärkt lösning

6. Mortons sjukdom – smärta eller domningar under framfoten

Orsak

En nerv som kläms mellan två av framfotens skelettben. Detta kan lätt hända om man går i för trånga skor eller högklackade skor med smal tå.

Förebyggande

Snöra inte löpskorna för hårt inför joggingturen och välj lägre klackhöjd på pumps och sandaletter. Se gärna till att ha rymliga skor och inte sådana som sitter åt.

Åtgärd

Avlasta nerven med en pelott. Detta är en självhäftande kudde som du fäster på innersulan. Om problemet kvarstår efter ett par vecka, sök läkare för att säkerställa diagnosen. En kortisoninjektion kan lindra smärtan. Operation finns att tillgå som en sista utväg.

7. Nedsjunkna fotvalv – smärta mitt under eller mot insidan av foten

Orsak

Övervikt, graviditet, stående arbete och löpning i dåliga skor kan orsaka bristningar och inflammation i en sena som får fotvalvet att sjunka ihop.

Förebyggande

En viss utplaning sker för alla med stigande ålder. Detta märker du genom att du plötsligt kan behöva en halvstorlek större på skor än vad du hittills haft. Även om så gott som alla råkar ut för detta kan du minska problemen genom att undvika övervikt, styrketräna foten regelbundet och gå i skor med bra stöd. Allt detta bidrar till minskad smärta.

 

Åtgärd

Avlasta foten med en pelottsula eller ett hålfotsinlägg, använd stabiliserande skor och gymnastisera/träna foten dagligen. För att träna foten kan du använda någon av våra zonterapisulor eller magnetsulor med inbyggda pelottsulor eller hålfotsinlägg. Operation finns att tillgå som en sista utväg.

8. Fotsvett – fuktiga och illaluktande fötter

Fötterna blir fuktiga, får en dålig lukt och gör även strumpor och skor fuktiga.

Orsak

För täta skor. En annan orsak kan vara överdrivet aktiva svettkörtlar som kan bero på en medfödd obalans i kroppstemperaturen. Svetten luktar först när den kommer i kontakt med de bakterier som finns utanpå huden.

Förebyggande

Tvätta fötterna dagligen. Undvik skor av gummi och syntetmaterial och skifta mellan två par så de hinner torka ut mellan användningarna. Ha inte varmare skor än nödvändigt. Använd gärna sandaler sommartid. Det finns också strumpor i vissa material som kan dämpa besvären.

Behandla

Använd fotdeodorant med aluminiumklorid och strumpor i tunn merinoull eller bambu som andas. Ha särskilda fotsvettssulor i skorna eller använd bambu zonterapisulor. Vid svåra problem kan du få remiss till läkare som blockerar svettkörtlarna med botoxinjektioner.

 

9. Liktorn – smärtsam förhårdnad på tå eller fotsula

Orsak

Skor som under lång tid pressat mot ett och samma ställe så att en förhårdnad av döda hudceller bildas och trycks inåt som en liten tagg.

Förebyggande

Använd skor och strumpor som ger alla tår fritt utrymme. Skifta gärna mellan olika par skor. Ta ett fotbad och fila försiktigt en gång i veckan.

Åtgärda

Mjuka upp fötterna i fotbad, fila sedan på liktornen, torka noggrant och stryk över med en liktornspenna eller sätt på ett liktornsplåster. Sätt gärna fast en avlastande filtring överst.

 

10. Nagel- och fotsvamp – gula, tjocka tånaglar och mjölig hud

Flagnande och mjölig hud mellan tårna och/eller gula, tjocka tånaglar.

 

Orsak

En trådsvamp som normalt finns utanpå huden letar sig in i huden eller under naglarna. Svampen trivs i fuktig miljö och är vanlig hos simmare, multisportare och de som ständigt går i sneakers.

Förebyggande

Torka mellan tårna efter dusch och bad. Byt till rena strumpor varje dag och tvätta dem i 60 grader så att eventuella svampsporer dör. Använd gärna sandaler sommartid.

 

Behandla

Fotsvamp behandlas med receptfri kräm eller gel. Det finns även lösningar att pensla på nageln, men låt en läkare ställa diagnos först då fula naglar också kan ha andra orsaker.