HÅLLBARHET

Tillsammans bygger vi ett starkt och hållbart framtid

Foot Point har framtiden i åtanke!

Foot Point har börjat med att sträva efter att hitta metoder och förbättringar för att stärka sitt hållbarhetsarbete. Hållbarhetsarbetet har blivit en viktig och naturlig del av vår verksamhet, då vi alla har ett gemensamt ansvar för en hållbar framtid. Förutom detta ska hela tillverknings- och inköpsledet av en produkt fram till kundens hand drivas på ett ansvarsfullt sätt, med hänsyn till såväl miljön, samhället som individen.

Även om Foot Point är ett mindre företag, är vi fast beslutna att göra en positiv inverkan på vår omgivning. Storleken på ett företag bör inte begränsa dess engagemang för hållbarhet. Vi uppmanar företag av alla storlekar att följa vårt exempel och ta kliv framåt. Läs vidare för att få en överblick över hur vi kontinuerligt strävar efter att förbättra vårt arbete med hållbarhet.

FSC MÄRKNING

Som en del av vårt åtagande har vi aktivt påbörjat övergången från plastförpackningar till FSC-märkta förpackningar och kartonger. Vårt mål är att inom en snar framtid säkerställa att alla förpackningar vi använder inte bara är återanvändningsbara, utan även FSC-certifierade. Redan idag kommer de flesta av våra förpackningar från FSC-märkta leverantörer. FSC är en organisation som säkerställer att träprodukter kommer från skogar som sköts på ett miljövänligt och rättvist sätt.

OEKO-TEX CERTIFIKAT

Vi har påbörjat försäljning av strumpor och arbetar nu med att tillverka våra egna strumpor utifrån kundernas behov. Tidigare har vi samarbetat med flera fabriker för strumptillverkning, men nyligen har vi satt upp höga krav för dessa fabriker. De måste nu inneha en OEKO-TEX STANDARD 100-certifiering eller ett OEKO-TEX-certifikat som visar att det material de använder uppfyller denna standard. Vi håller fast vid detta krav, och det anser vi är en viktig förbättring. Ett OEKO-TEX STANDARD 100-certifikat innebär att produkten uppfyller stränga humanekologiska krav, d.v.s. den innehåller inte kemikalier i mängder som kan vara skadliga för hälsan.

Miljö - Hur vi gör i företaget

Ett företag måste alltid tänka på att utnyttja resurser på ett effektivt och ekonomiskt sätt. Foot Point som är både en producent och säljare känner vi oss att vi har extra stor ansvar att vara varsam med jordens resurser och vår miljö. Som ett mindre företag ta det tid för övergång men vi jobbar nu dagligen hårt med det. Här nere berätta vi lite om en del av våra rutiner i företaget.

Förpackningar

Vi jobbar nu med att byta ut våra förpackningar till återanvändbara glas, pp-plast, PE-plast, PET-plast eller pappersförpackningar med FSC märkning. Leveranser från leverantörer har vi också börjat med att sätta krav och vi är så glada att leverantörerna är i samma riktning som oss:

  • Fraktalternativ – Sedan år 2018 har vi slutat med flygfrakter för flygfrakter orsakar stora CO2-utsläpp med negativ inverkan på vår miljö. För miljövänligt fraktalternativ har vi övergått till båtfrakt eller järnvägstransporter.
  • Miljövänliga leveranskartonger – Dem ska vara återvunnen eller biologiska nedbrytbara material.
  • Materialanvändning – Förpackningen med mindre resursanvändning, vilket menas med att använda ju mindre förpackningar som möjligt när dem packa våra varor.
  • Plastfritt – Att dem ska försöka minska eller undvika onödiga plasttråg, krymplast och plastband i förpackningen eller runt konsumentförpackningen. Helt enkel inga onödiga fyllnadsmaterial i plast.

Återanvändning

Inom vår verksamhet lägger vi stor vikt vid att vara miljömedvetna och hållbara. Därför återanvänder vi så mycket material som möjligt. Genom att återvinna och återanvända material minskar vi inte bara vårt avfall utan också vår miljöpåverkan. Detta ger oss möjligheten att inte bara minska våra kostnader, men också att bidra till en bättre planet för framtida generationer. Varje steg vi tar mot återanvändning är ett steg närmare en mer hållbar framtid. Vår förhoppning är att inspirera andra att följa vårt exempel och göra medvetna val i deras dagliga verksamhet.

Kartonger

För våra interna lagerbehov återanvänder vi ständigt våra lagerkartonger. När vi tar emot leveranser ser vi till att dessa kartonger får ett nytt liv genom att skicka produkter till våra kunder i dem. Skulle någon av våra kunder eller återförsäljare få sina produkter i en återanvänd kartong, informerar vi dem med en lapp om kartongens återanvändbarhet och uppmuntrar dem att också återanvända den.

Fyllningsemballage

Allt skyddsmaterial som fyllningspapper, bubbelplast och skyddschips från inkommande leveranser återanvänds noggrant i våra utgående försändelser.

Sopsortering

Om vi inte kan återanvända något material, går vi noggrant tillväga för att sortera det. Genom att kategorisera varje objekt säkerställer vi en ansvarsfull hantering. På detta sätt ser vi till att varje objekt hamnar på rätt plats för återvinning eller bortskaffande.

Baksidan på skrivpapper

När vi går igenom gamla pärmar återanvänder vi papper som fortfarande har en oskriven baksida. Dessa papper används för interna ändamål som bokföringsutskrifter, provutskrifter för skyltdesign och layouter för broschyrer.

Om ni har förslag eller idéer om hur vi kan förbättra vår hållbarhet, var vänlig och dela med er av dem. Vi uppskattar all feedback som hjälper oss att bli ännu mer hållbara.