Triggerpunkter i fötter

Triggerpunkter i fötter

Triggerpunkter i fötter är ett problem som alla kan drabbas av. En triggerpunkt är en mycket smärtsam punkt i en muskel, även kallad muskelknuta. Muskelknutor i fötter ger smärta i muskeln så att du får svårt att gå normalt. Vid triggerpunkter i fötter rekommenderas att omedelbart vidta åtgärder, eftersom smärta i foten kan orsaka fel kroppshållning. På grund av triggerpunkter i foten belastas övriga delar i foten för avlastning, och detta kan sätta kroppen i obalans. I längden kan det bland annat orsaka smärta i knän, höfter, ryggen, axlar och orsaka muskelproblem. Därför ska man behandla triggerpunkter i fötter så snart som möjligt.

Hur uppkommer triggerpunkter i fötter?

Våra fötter består av cirka 28 ben, 56 leder och 38 muskler och mer än 100 ligament. Förbindelsen mellan benen i fötterna utgörs av leder. Lederna hålls ihop av muskler, senor och ledband. Dessa muskler är aktiva och arbetar ständigt med att stabilisera fötterna, stödja fotvalven samt för att utföra rörelser i de småleder som finns i fötterna. Musklerna är alltid aktiva och vid varje steg du tar anstränger du fotmusklerna mer eller mindre, vilket kan leda till att triggerpunkter skapas. Vid ett steg med press/tryck på triggerpunkten kan smärta kännas, både på punkten och på området runt om foten.

Fotmuskulatur som inte kan slappna av bibehåller en anspänning i muskulaturen, som kan ge upphov till smärta och/eller behag. Denna smärtsamma triggerpunkt som vi även kallar för muskelknuta kan uppkomma av olika anledningar.

  • Stillastående arbete under lång tid.
  • Kortvarig överansträngning pga. dåliga skor eller hårda golvytor.

För att bli av med dessa triggerpunkter krävs det behandling eller träning.

 

Kropp- och fotsmärta

Så behandlar du triggerpunkter i fötter

Vid triggerpunkter i fötter kan du uppleva smärta under foten, längs med fotvalven, mot tårna och intill hälen. Detta kan behandlas på olika sätt, exempelvis genom att få hjälp av fotvårdare, massör eller genom behandling av kiropraktor. Men det kan ibland vara komplicerat och kostsamt beroende på problemen med triggerpunkter. Många väljer att träna och stretcha bort triggerpunkter på egen hand, men också genom att använda ett hjälpmedel såsom hälsosulor.

Att ha våra hälsosulor i skorna är mycket enkelt och effektivt. Det krävs ingen förkunskap om träning och massage för att använda hälsosulor. Hälsosulorna masserar, stärker och tränar dina fotmuskler automatiskt när du går. Du kan ha våra hälsosulor i skorna hela dagen och dina kommer att må bra av dem.

Skulle du vilja massera dina fötter själv rekommenderar vi även våra reflexstrumpor som inkluderar en massagepinne och massageboll. Med dem kan du massera dina triggerpunkter i fötterna och få en överskådlig förståelse för de fotzoner som är kopplade till kroppens olika organ.

Ger som många andra – börja använda våra hälsosulor eller reflexstrumpor för bättre välmående!