Triggerpunkter i fötter

Triggerpunkter i fötter

Triggerpunkter i fötter drabbar faktiskt många människor. En triggerpunkt definieras som en extremt smärtsam punkt i en muskel, ofta kallad muskelknuta. Dessa muskelknutor orsakar smärta som kan förhindra dig från att gå normalt. Om du upptäcker triggerpunkter i fötterna, bör du omedelbart vidta åtgärder. Dessutom kan smärta i foten leda till fel kroppshållning. På grund av dessa triggerpunkter tenderar vi att belasta andra delar av foten för att avlasta smärtan, vilket kan rubba kroppens balans. Följaktligen, över tid, kan detta även leda till smärta i knän, höfter, rygg och axlar och ge upphov till andra muskelproblem. Därför är det viktigt att behandla triggerpunkter i fötterna så snart du kan.

Hur uppkommer triggerpunkter i fötter?

Våra fötter består imponerande nog av ungefär 28 ben, 56 leder, 38 muskler och över 100 ligament. Benen i fötterna förbinder sig med varandra genom leder. Muskler, senor och ledband håller samman dessa leder. Dessa muskler jobbar konstant för att stabilisera fötterna, stödja fotvalven och göra rörelser i fötternas småleder. Faktiskt är dessa muskler ständigt i gång. För varje steg du tar, belastar du fotmusklerna, vilket ibland kan leda till bildandet av triggerpunkter. När du belastar en triggerpunkt kan både den direkta punkten och omgivande områden orsaka smärta.

Fotmuskulatur som inte kan slappna av bibehåller en anspänning i muskulaturen, som kan ge upphov till smärta och/eller behag. Denna smärtsamma triggerpunkt som vi även kallar för muskelknuta kan uppkomma av olika anledningar.

Stillastående arbete under lång tid.

Kortvarig överansträngning pga. dåliga skor eller hårda golvytor.

För att bli av med dessa triggerpunkter krävs det behandling eller träning.

triggerpunkter i fötter

Så behandlar du triggerpunkter i fötter

Vid triggerpunkter i fötterna kan du initialt uppleva smärta under foten, längs fotvalvet, mot tårna och intill hälen. Innan du går vidare med att behandla dina triggerpunkter, är det först och främst viktigt att identifiera orsaken till problemet och sedan hitta den exakta punkten där muskelknuten sitter. Som ett tips, ett enkelt sätt att lokalisera triggerpunkten är genom att använda tummen och känna efter.

Det finns flera metoder för att behandla triggerpunkter i fötterna. Du kan konsultera en fotvårdsspecialist, massör eller kiropraktor. Många finner också zonterapi effektivt för att lindra och eliminera triggerpunkter. Om du finner professionell behandling komplicerad eller kostsam, finns det metoder du kan pröva på hemma:

Massagepinne Med hjälp av en massagepinne kan du ge tryck på triggerpunkterna. Börja försiktigt och öka trycket gradvis för att stimulera blodcirkulationen. Efter några minuter kan du trycka hårdare så att det känns ordentligt. Pressa punkten i cirka 20-30 sekunder och upprepa i 5-10 minuter. Vi har nyligen lanserat ett komplett paket med massageboll, massagepinne och reflexologi- och zonterapistrumpor, som har varit mycket uppskattade av våra kunder.

Massageboll eller golfboll Placera bollen på golvet och rulla foten lätt över den för att öka blodcirkulationen. Därefter kan du pressa specifika triggerpunkter med bollen i 20-30 sekunder. Om trycket känns för intensivt kan du rulla bollen samtidigt som du trycker. Upprepa i 5-10 minuter.

HälsosulorHälsosulor som magnet- eller zonterapisulor masserar fotens zoner samtidigt som de erbjuder komfort. Du behöver ingen särskild teknik; bara gå med sulorna i skorna. Sulorna ger inte bara massage, utan även stöd, och stärker fotmusklerna när du går. Du kan ha dem i dina skor hela dagen för bästa effekt.

Förutom dessa hjälpmedel rekommenderas det att du stretchar fotens muskler regelbundet. För att börja kan du sitta med fötterna plant på golvet. Därefter, lyft en fot och dra tårna mot dig för att effektivt sträcka ut fotsulan. Efter att ha hållit positionen några sekunder, fortsätt genom att rulla fotleden i cirkulära rörelser. Gör detta både medsols och motsols i ungefär 5-10 minuter.