Triggerpunkter i fötter

Triggerpunkter i fötter

Triggerpunkter i fötter drabbar faktiskt många människor. En triggerpunkt definieras som en extremt smärtsam punkt i en muskel, ofta kallad muskelknuta. Dessa muskelknutor orsakar smärta som kan förhindra dig från att gå normalt. Om du upptäcker triggerpunkter i fötterna, bör du omedelbart vidta åtgärder. Dessutom kan smärta i foten leda till fel kroppshållning. På grund av dessa triggerpunkter tenderar vi att belasta andra delar av foten för att avlasta smärtan, vilket kan rubba kroppens balans. Följaktligen, över tid, kan detta även leda till smärta i knän, höfter, rygg och axlar och ge upphov till andra muskelproblem. Därför är det viktigt att behandla triggerpunkter i fötterna så snart du kan.

Hur uppkommer triggerpunkter i fötter?

Våra fötter består imponerande nog av ungefär 28 ben, 56 leder, 38 muskler och över 100 ligament. Benen i fötterna förbinder sig med varandra genom leder. Muskler, senor och ledband håller samman dessa leder. Dessa muskler jobbar konstant för att stabilisera fötterna, stödja fotvalven och göra rörelser i fötternas småleder. Faktiskt är dessa muskler ständigt i gång. För varje steg du tar, belastar du fotmusklerna, vilket ibland kan leda till bildandet av triggerpunkter. När du belastar en triggerpunkt kan både den direkta punkten och omgivande områden orsaka smärta.

Fotmuskulatur som inte kan slappna av bibehåller en anspänning i muskulaturen, som kan ge upphov till smärta och/eller behag. Denna smärtsamma triggerpunkt som vi även kallar för muskelknuta kan uppkomma av olika anledningar.

  • Stillastående arbete under lång tid
  • Kortvarig överansträngning pga. dåliga skor eller hårda golvytor.

För att bli av med dessa triggerpunkter krävs det behandling eller träning.

triggerpunkter i fötter

Så behandlar du triggerpunkter i fötter

Vid triggerpunkter i fötterna kan du initialt uppleva smärta under foten, längs fotvalvet, mot tårna och intill hälen. Innan du går vidare med att behandla dina triggerpunkter, är det först och främst viktigt att identifiera orsaken till problemet och sedan hitta den exakta punkten där muskelknutten sitter. Som ett tips, ett enkelt sätt att lokalisera triggerpunkten är genom att använda tummen och känna efter.

Det finns metoder för att behandla triggerpunkter i fötterna. Du kan konsultera en fotvårdsspecialist, massör eller kiropraktor. Många finner också zonterapi effektivt för att lindra och eliminera triggerpunkter. Om du finner professionell behandling komplicerad eller kostsam, finns det metoder och verktyg du kan pröva på hemma:

Massageboll och massagepinne

Med massagepinne och en massageboll med piggar är effektiva för att lindra fotspänningar. Med pinnens spets kan du stycka direkt på triggerpunker, håll trycket i 5-10 sekunder och upprepa minst fem gånger. Pinnen kan även användas för att skrapa och mjuka upp musklerna. Massagebollen, tack vare sina piggar, är idealisk för specifika områden. Placera bollen på golvet och rulla foten över den i 3-5 minuter. Om du vill, öka trycket för att känna triggerpunkten tydligare. Dessa verktyg ökar blodflödet, minskar spänningar och främjar avslappning, vilket bidrar till att lindra smärta och förbättra fotens flexibilitet. Med vårt kompletta paket (249 kr), som inkluderar en massagepinne, massageboll med piggar, reflexologi strumpor och en detaljerad fortkarta, kan du effektivt massera fötternas triggerpunkter och utforska deras reflexzoner.

Multifunktionell massageboll

Med en massageboll utan piggar, som en tennisboll eller golfboll, kan du sätta tryck på triggerpunkter och använda den för balansövningar under träning. Dess släta yta är idealisk för både mjuk och intensiv massage. För att komma åt triggerpunkter, placera bollen på golvet och rulla foten över den, tryck sedan på triggerpunkter i 20-30 sekunder. Om trycket är för intensivt, rulla bollen samtidigt som du trycker. Upprepa minst 5 gånger. Med enmultifunktionell massageboll med ställ (499 kr)som kan fyllas med antingen kallt eller varmt vatten, blir det enklare att rikta in och rulla över triggerpunkter, även för nybörjare. Denna bolls unika egenskap att kunna värma eller kyla hjälper till att mjuka upp och värma spända triggerpunkter, vilket ökar blodcirkulationen och kan snabba på lindringen av triggersmärta.

Magnetsulor

Hälsosulor – Massera dina fötter och triggerpunkter med våra hälsosulor, skoinlägg utformade med massagepunkter som ger en behaglig fotmassage när du går. Dessa skoinlägg är en enkel och effektiv metod för att stimulera och komma åt triggerpunkter under dagens gång. Bara placera ett par i dina skor, och upplev komforten medan du promenerar eller arbetar. De ger inte bara skönare steg, utan kräver ingen extra ansträngning från din sida. Vi rekommenderar två specifika par hälsosulor som är exceptionellt effektiva mot triggerpunkter och samtidigt otroligt sköna att använda: Magnetsulor med utbytbara magneter (295 kr) eller zonterapisulor med stora och tjocka massagepunkter (499 kr).

Förutom dessa hjälpmedel rekommenderas det att du stretchar och masserar fotens muskler regelbundet. För att börja kan du sitta med fötterna plant på golvet. Därefter, luft en fot och dra tårna mot dig för att effektivt sträcka ut fotsulan. Efter att ha hållit positionen några sekunder, fortsätt genom att rulla fotleden i cirkulära rörelser. Gör detta både medsols och motsols i ungefär 5-10 minuter.