Vad är pronation?

Pronation eller “att pronera” är egentligen ingen felaktighet hos foten utan är helt naturligt och något som uppstår när vi går och står. I själva verket är det en naturlig del av gång- och löprörelsen. Pronationen dämpar stötar varje gång foten trampar ner mot marken och innebär alltså något positivt. Vissa kan drabbas av överdriven pronation som är en felställning med benen vilket kan leda till besvär. Detta kallas överpronation.

Överpronation

Överpronation innebär att foten rullar inåt och att fotvalvet sjunker ned, vilket är en av dem anledningarna till bland annat hälsporre, fot-, knä- och ryggproblem. Det finns olika bakomliggande orsaker till överpronation. En av dessa kan vara lågt fotvalv, eller vad man kallar plattfot). Du kan lätt avgöra om du är plattfotat. Gå bara ut ur duschen med blöta fötter och se hur ditt fotavtryck ser ut. Om fotavtrycket är helt eller delvis platt kan detta tyda på överpronation i fotleden. En av de vanligaste orsakerna till överpronation är att man gått med nedslitna sulor. Dessa kan göra att foten viker sig mer inåt än vad den annars skulle gjort. Om du har ett arbete där du måste stå och gå stor del av dagen på ett hårt golv och dessutom har dåliga skor, kan detta orsaka överpronanation. Även längre promenader med fel skor kan leda till att du börja överpronera. Annat som inverkar är övervikt och graviditet.

Vi ska se vad som händer under ett fotsteg. Det börjar på utsidan av foten. Därefter roterar foten inåt, eller pronerar, för att ta emot den kraft som uppstår från underlaget när foten trampar ner. Rörelsen fortsätter längs framfoten och avslutas vid stortån. Om foten inte utför alla de här momenten på rätt sätt kan muskulatur, senor och ledband som snedbelastats bli överansträngda vilket i sin tur leder till obehag och smärta. En typ av smärta kan komma från exempelvis kedbanden vid ankeln.

Minska din överpronation med rätt skoinlägg

Det finns dock hopp för alla med överpronation med hjälp av ett par rätt skor. Även ett inlägg för pronation kan minska dina besvär och förebygga överpronation. För att vara effektivt ska inlägget ge bra stöd åt fotvalvet, både för högre fotvalv och platta fötter, samt ge stabilitet åt hälen genom att begränsa hälens rörlighet (med hjälp av skoinlägg med djupt skålad häl). Svårare än så är det alltså inte att ge avlastning åt foten och motverka överpronationen. Pronationssulan ser till att din fotställning blir korrekt och hamnar i ett normalläge så att du går med rakare och mer naturliga steg.

Både Bambu Max2 Zonterpisula (279 kr) och LucasPro Zonterapisula (369 kr) är ett bra alternativ för den med överpronation och trötta och ömma fötter. Detta är en zonterapisula med ett inbyggt hålfotsstöd och mjuka massagekuddar som motverkar trötta och svullna fötter.

Bästa zonterapisula
zonterapisula