Vad är Mortons Neurom?

Mortons neurom uppstår när en nerv i framfoten under en längre tid hamnat i kläm. Detta leder till att det bildas en nervknuta, eller med ett annat ord, ett neurom. Tillståndet brukar också benämnas Mortons sjukdom och Mortons metatarsalgi, efter de fem benen som förbinder ankelbenen med tårna (metatarsaler), och algi som betyder smärta. Längs varje metatarsalben löper en nerv till varje tå. När en eller flera av dessa nerver kläms åt uppstår det irritation på nerven som då börjar sända ut smärtsignaler. Om nerven irriteras på det här sättet under en längre tid kan det leda till att vävnaden kring nerven inflammeras och svullnar. Nerven förtjockas och det uppstår en nervknuta. Detta i sin tur gör att nerven kläms ihop ännu mer och smärtan ökar.

Orsaken till att nerven kläms

  • skor med dålig passform
  • alltför hårt åtsnörda skor
  • nedsjunket främre fotvalv

Mortons neurom förekommer i alla åldrar, men de som främst drabbas är joggare och även medelålders kvinnor som går i högklackade skor.

När tillståndet pågått ett tag och nerven blivit inflammerad, kan det hända att

  • smärtorna blir konstanta
  • smärtorna börjar stråla upp mot benet

Behandling av mortons neurom

Vid Mortons neurom är viktigaste av allt att ge avlastning åt det främre fotvalvet, detta för att nerverna inte ska komma i kläm. Det finns olika sätt att göra detta, och två av dess är:

  • att använda breda skor som ger stöd för fotvalvets främre del
  • att ha speciella skoinlägg som kallas främre pelott

Ett mjukt framfotsinlägg (149 kr) minskar trycket och verkar avlastande på fotens främre del. Det mjuka silikongelet ger komfort och dämpar nedslaget av stegen när du går. Därmed både lindras och förebyggs smärta.

Framfotsinlägg

AirRuan Zonterapisula (419 kr) är ett bra alternativ mot Mortons neurom. Denna zonterapisula har extra mjuka massagekuddar över hela sulan och ger mycket bra dämpning under häl och framfot för att motverka både hälsporre och nedsjunken framfot.

Om problemen är svåra och håller i sig under en lång tid, och om inte några åtgärder hjälper, rekommenderas att söka ortoped för behandling.

Massagesula för hälsporre