Hälsmärta

Vad är hälsporre?

Under foten, närmare bestämt hålfoten, finns en bred och tjock sena som ger stöd åt foten. Du kan få ont i senfästet under hälen om du överbelastar senan när du går eller springer. Få du ont på insidan av fotvalvet eller i hälen har du nog fått inflammation och drabbats av hälsporre. Hälsporre kallas för plantar fasciit på fackspråk. Plantar står för fotsula, fasci för hinna och it för inflammation.

Besvären av hälsporre uppstår oftast när du har  gått eller sprungit överdrivet mycket i dåliga skor.

Symtom

Vid hälsporre brukar det smärta under foten när du går och står, särskilt under och på insidan av hälen. Smärtan kan också kännas precis rakt under hälen och ibland på främre delen av hälbenet i riktning mot hålfoten. Det som orsakar smärtan är senfästet, inte hälsporren i sig.

Vad kan du göra?

Det är viktigt med ett par bra och stadiga skor som gör foten stabil och ger dämpning åt hälen. Du kan också använda dig av en inläggssula som fördelar trycket jämnt över hela foten så att hälen inte blir lika belastad. När du avlastar hälen på det här sättet blir också smärtan mindre. Värken kan avta redan efter några dagar och den kan vara helt försvunnen efter några veckor. Du måste dock fortfarande vara försiktig med sådant som kan få värken att blomma upp igen. Därför bör du under ett tag framöver avstå från löpning och annat som är påfrestande på hälen. Men allteftersom tiden går och du känner att smärtan avtar kan du börja ta kortare promenader som du sedan utökar ju bättre hälen blir. Hälsporre kan också läka av sig själv men det kan ta från några månader och upp till ett par år.

Behandla hälsporre

Om du drabbats av hälsporre, eller om du bara rent allmänt har ömma och trötta fötter, kan du med fördel använda våra Ortopedisk Massagesula (329 kr/par) som just är till för hälsporre och träning. Den mjuka sulan ger foten massage, ökar blodcirkulationen och minskar samtidigt belastning på foten vilket är väldigt behagligt för den med hälsporre.

massagesula

Hälsporrestrumpa med gel (249 kr/par) är ett populärt alternativ för att bli av med hälsporre. De ger en skön stötdämpning vid smärta i hälen som härrör från exempelvis hälsporre.

Mjuka hälkoppar (229 kr/par) är ett av våra bästa inlägg för att dämpa den smärta som uppstår vid hälsporre. Hälkoppar har en mjuk underdel som dämpar nedslaget när du går och ger stöd och stadga åt trötta fötter. När du går på hårda stumma golv ger den hälen ett mjukt och bekvämt underlag och motverkar på så sätt smärta. Passar perfekt både hemma och för arbeten på sådant som restauranger och inom sjukvård. Samt andra yrken där man stå och gå upp under långa stunder.