Hälsmärta

Vad är hälsporre?

Har du ont under foten? Är det ömt och trycker när du går? Då kan du ha drabbats av hälsporre.
Men vad är då detta? Jo, under foten, närmare bestämt hålfoten, finns en bred och tjock sena som ger stort stöd åt foten. Om den här senan överbelastas kan det leda till smärta under hälen. Där senan fäster vid hälbenet kan det ibland också byggas upp kalk, och det kan bildas ett ``horn av kalk``, därav benämningen hälsporre. Hälsporre hänförs ofta till det latinska plantar fasciit, där plantar står för fotsula, fasci för hinna och it för inflammation.

Och hur besvären uppstår? Om du gått eller sprungit överdrivet mycket i dåliga skor på hårt underlag finns det risk att du drabbas av hälsporre.

Symtom

Vid hälsporre brukar det smärta under foten när du går och står, särskilt under och på insidan av hälen. Smärtan kan också kännas precis rakt under hälen och ibland på främre delen av hälbenet i riktning mot hålfoten. Det som orsakar smärtan är senfästet, inte hälsporren i sig.

Vad kan du göra?

Först och främst behöver du ha ett par bra och stadiga skor som gör foten stabil och ger dämpning åt hälen. Du kan också använda dig av en inläggssula som fördelar trycket jämnt över hela foten så att hälen inte blir lika belastad. När du avlastar hälen på det här sättet blir också smärtan mindre. Värken kan avta redan efter några dagar och den kan vara helt försvunnen efter några veckor. Du måste dock fortfarande vara försiktig med sådant som kan få värken att blomma upp igen. Därför bör du under ett tag framöver avstå från löpning och annat som är påfrestande på hälen. Men allteftersom tiden går och du känner att smärtan avtar kan du börja ta kortare promenader som du sedan utökar ju bättre hälen blir. Hälsporre kan även självläka utan att du gör någonting åt det, men detta är inget som rekommenderas då det kan ta lång tid, ibland så länge som upp till ett år eller till och med längre.

Behandla hälsporre 

Om du drabbats av hälsporre, eller om du bara rent allmänt har ömma och trötta fötter, kan du med fördel använda våra YunDong Massagesula (129 kr/par) som just är till för hälsporre och träning. Den mjuka sulan ger foten massage, ökar blodcirkulationen och minskar samtidigt belastning på foten vilket är väldigt behagligt för den med hälsporre.

massagesula

Stötdämpande hälkopp i gel (219 kr)/par är ett populärt alternativ för att bli av med hälsporre. De ger en skön stötdämpning vid smärta i hälen som härrör från exempelvis hälsporre.

HÄLKOPP

Mjuka hälkoppar (229 kr/par) är ett av våra bästa inlägg för att dämpa den smärta som uppstår vid hälsporre. Hälkoppar har en mjuk underdel som dämpar nedslaget när du går och ger stöd och stadga åt trötta fötter. När du går på hårda stumma golv ger den hälen ett mjukt och bekvämt underlag och motverkar på så sätt smärta. Passar perfekt både hemma och för arbeten på sådant som restauranger och hårfriseringar men även för andra yrken där det krävs att man står och går upp under långa stunder.

Hälkoppar