Varför fotmassage?

Fotmassage är en nyttig och behaglig fotbehandling som de allra flesta av oss uppskattar och mår bra av. Att massera fötterna kan i själva verket kännas välgörande för hela kroppen, och inte enbart just för fötterna. Anledningen till detta är att vi har väldigt många nerver i våra fötter. Under fotsulorna finns det mängder med punkter som hänger samman med olika områden på resten av kroppen. Det innebär att fotmassage är nyttigt för hela kroppen. En av de främsta fördelarna med fotmassage är att det leder till förbättrad blodcirkulation. Att blodcirkulationen fungerar bra är oerhört betydelsefullt då denna bland annat hjälper till att hålla igång matsmältningen och leda ut avfallsprodukter ur kroppen. Om denna inte fungerar som den ska kan vi drabbas av ett flertal olika sjukdomar som följd.

Fotmassage för hela kroppen

Fotmassage är alltså en metod att avhjälpa detta, men det stannar inte vid det. Att massera fötterna verkar nämligen gynnsamt även på en hel del annat i kroppen. Forskningen har påvisat att fotmassage kan lindra hjärtproblem, sänka blodtrycket och ge förbättrad sömnkvalitet. Enligt kinesiska teorier kring fotmassage reflekteras alla kroppens inre organ på fotsulan. Genom att trycka på dessa punkter kan man lindra sådant som mensvärk, magbesvär, migrän och prostataproblem.

Förbättrad psykisk hälsa

Något man kanske inte alltid tänker på är att fotmassage också kan bidra till förbättrad psykisk hälsa. Detta kanske låter en smula märkligt, men det hela har sin grund i såväl den behagliga känslan av att få omvårdnad som höjningen av serotoninnivån. Det är detta man till vardags brukar kalla lyckohormoner, och som ger dig en både friskare och gladare känsla.

 

Trots att fötterna är så viktiga för oss har vi en tendens att ofta glömma bort dem. Vi försummar helt enkelt att ge dem den omvårdnad de behöver. Vi stänger in dem i skor och strumpor hela dagarna och ger dem inte särskilt mycket frihet. Om de emellanåt svider eller gör ont brukar man mest bara bortse ifrån det. Ändå är fötterna troligtvis den del av våra kroppar som behöver mest omvårdnad eftersom de håller oss uppe dag ut och dag in, och de ska orka bära oss genom hela livet.

Zonterapi

En variant av fotmassage är zonterapi. Detta innebär en metod där man trycker på fotens olika reflexpunkter. Metoden utgår från att alla delar i kroppen motsvaras av sina respektive reflexzoner under fötterna. Om man trycker på eller behandlar de här områdena med massage kan man även påverka motsvarande del av på kroppen.

Fotsmärta

Göra fotmassage själv

Om du själv vill utföra lite välgörande massage på dina fötter finns det en del enkla hållpunkter att tänka på. Börja alltid med att värma upp fötterna. Detta kan du göra genom att ta ett fotbad i ljummet vatten. Därefter kan du fortsätta värma upp dem genom att stryka över dem och ge dem lätt massage med händerna. Ta lite massageolja, kräm eller lotion och värma detta i händerna innan du masserar in det i fötterna. Det är också viktigt att du går igenom alla delar av foten. Ta varje tå för sig och fortsätt därefter över hela foten. Massera gärna med cirklande rörelser på hälen och tryck lite lätt. Du kan avsluta det hela med att skaka lätt på foten och tårna.

Genom att då och då skämma bort dina fötter med den här massagen kan fötternas spänningar försvinna, välbefinnandet ökar och stressen minskar. Efter massagen kan det vara skönt att stretcha foten en aning. Ta tag i ena foten och dra tårna bakåt. Se till så att musklerna under foten stramar. Håll kvar cirka en halv minut och upprepa samma sak med andra foten. Att stretcha foten är dessutom bra mot hälsporre och smärta under fotsulan.

Slutsats

Fotmassage är oerhört viktigt för oss människor. Om du vill ha ytterligare hjälp med fotmassage under dagen hittar du hos oss mängder med olika hälsosulor (magnetsulor, zonterapisulor och massagesulor) som alla ger välbehövlig massage åt dina fötter. Gör som 400 000 andra människor i Sverige och låt dina fötter få massage med hjälp av våra hälsosulor.

Ta gärna hjälp av fotkartan här nedanför för att massera de olika zonerna under fötterna. Tryck och stick på fotsulan och ge foten en välgörande och skön massage. På kartan kan du också se hur de olika zonerna är kopplaee till de inre organen i kroppen.

Du kan också ladda ner fotkartan så att du kan ta med till jobbet eller på resan: Ladda ner här>>
Fotkarta