Varför fotmassage?

Fotmassage är en nyttig och behaglig fotbehandling som de allra flesta uppskattar. Att massera fötterna kan kännas välgörande för hela kroppen, inte bara för fötterna. Detta beror på att våra fötter har otaliga nerver. Under fotsulorna finns punkter som korresponderar med olika delar av kroppen, vilket gör fotmassage fördelaktigt för vår allmänna hälsa.

Därför är det viktigt med fotmassage

Fotmassage lindrar spänning och ömhet i musklerna, främjar bättre blodcirkulation och hjälper till att avgifta kroppen. Fotsulan, rik på tusentals nervtrådar, har förbindelser till olika organ, vilket gör att fotens komplexa anatomi påverkar hela kroppen. Genom fotmassage kan vi lindra symptom som depression och stärka en trög matsmältning. Våra fötter, som dagligen står för att dämpa belastningen av vår kroppsvikt och hålls inslagna i skor, förtjänar denna omvårdnad. Även om man använder stötdämpande skoinlägg, behöver fötterna regelbunden massage. Fotmassage förbättrar blodflödet, särskilt viktigt eftersom fötterna ligger längst från hjärtat. Studier har också visat att det kan minska hjärtfrekvens och stress. För de som är intresserade av fotmassage rekommenderar vi vår mest omtyckta produkt, massagebollen (även kallad spikboll). Eller kanske en massageslinga som du bekvämt kan använda för fötter och hela kroppen medan du slappnar av framför TV:n eller ligger i sängen.

Fotmassage för välbefinnande

Fotmassage erbjuder mer än bara fysisk avkoppling. Den ökar också vårt psykiska välbefinnande, genom att höja nivåerna av ‘lyckohormonet’ seratonin. Dessutom är det en effektiv lösning för ömhet och trötthet i fötterna. Trots fotens viktiga roll, glömmer vi ofta att ta hand om dem. För de som tycker fotmassage är omständligt eller saknar någon som kan ge dem en massage, finns våra stötdämpande massagesulor som ett alternativ. För dem intresserade av att kombinera fotmassage med magnetterapi rekommenderas våra specialdesignade massagesulor/magnetsulor. Dessa sulor är designade för att bekvämt användas under hela dagen, vare sig du är ute och går, på jobbet, eller bara hemma. Genom att regelbundet skämma bort våra fötter med massage eller genom att använda våra praktiska massagesulor, ger vi dem den uppmärksamhet och vård de förtjänar.

Zonterapi

En variant av fotmassage är zonterapi. Detta innebär en metod där man trycker på fotens olika reflexpunkter. Metoden utgår från att alla delar i kroppen motsvaras av sina respektive reflexzoner under fötterna. Om man trycker på eller behandlar de här områdena med massage kan man även påverka motsvarande del av på kroppen.

Fotsmärta

Massera dina fötter själv

Om du själv vill utföra lite välgörande massage på dina fötter finns det en del enkla hållpunkter att tänka på. Börja alltid med att värma upp fötterna. Detta kan du göra genom att ta ett fotbad i ljummet vatten. Därefter kan du fortsätta värma upp dem genom att stryka över dem och ge dem lätt massage med händerna. Ta lite massageolja, kräm eller lotion och värma detta i händerna innan du masserar in det i fötterna. Det är också viktigt att du går igenom alla delar av foten. Ta varje tå för sig och fortsätt därefter över hela foten. Massera gärna med cirklande rörelser på hälen och tryck lite lätt. Du kan avsluta det hela med att skaka lätt på foten och tårna. Testa gärna vår allra mest populära produkt “relfeoxologi- och zonterapistrumpor för egen fotmassage.

Genom att då och då skämma bort dina fötter med den här massagen kan fötternas spänningar försvinna, välbefinnandet ökar och stressen minskar. Efter massagen kan det vara skönt att stretcha foten en aning. Ta tag i ena foten och dra tårna bakåt. Se till så att musklerna under foten stramar. Håll kvar cirka en halv minut och upprepa samma sak med andra foten. Att stretcha foten är dessutom bra mot hälsporre och smärta under fotsulan.

Ta gärna hjälp av fotkartan här nedanför för att massera de olika zonerna under fötterna. Tryck och stick på fotsulan och ge foten en välgörande och skön massage. På kartan kan du också se hur de olika zonerna är kopplaee till de inre organen i kroppen.
Fotkarta