Att massera sina egna fötter.  

Våra fötter känns ofta trötta efter en hel dag när vi gått och stått mycket. Då kan det kännas oerhört lindrande med en fotmassage. Många kanske tror att man måste gå till en fotvårdsspecialist för att få detta utfört, men du kan själv enkelt utföra massage på dina egna fötter. Vi har skrivit ner några användbara tips för dig som vill massera fötterna själv utan att besöka någon massör för fotmassage.

Det är skönt med fotmassage

Fotvård är ett enkelt sätt att göra fötterna piggare. Men också en ordentlig fotmassage då och då kan göra underverk för dina fötter.

Vi utsätter våra fötter för ganska stora påfrestningar, och som följd kan du drabbas av en hel del plågor och krämpor. Många av oss tvingas stänga in våra fötter i skor och strumpor hela dagarna på jobb eller i andra situationer. Oavsett hur bekväma skor vi har är det ändå inte optimalt för fötterna att vara instängda många timmar i sträck. Det bildas spänningar och därmed trötthet. För att råda bot på dessa spänningar och lösa upp dem kan vi med fördel ge våra fötter lite välbehövlig massage. Om du inte har tid eller tycker det känns för dyrt att gå till en massör kan du enkelt använda dina egna nypor. Hemligheten är att ha en stor dos tålamod och att upprepa massagerörelserna om och om igen.

Upprepade rörelser är mer avkopplande än variation, säger Oliva Su ”blivande fysioterapeut”, som också tipsar om att du kan ha ett par massagesulor i dina skor för att få massage om du tycker att det är svårt att själv massera dina fötter.

För att få bra effekt är det bra om du masserar varje fot i minst tio minuter. Då kan de lättare slappna av. Redo att sätta igång? Följ nedanstående steg-för-steg-guide för att få en riktigt effektiv och behaglig fotmassage och ge dina fötter ny energi och fräschör. Du kan utföra den både på dina egna fötter eller någon annan. Varför inte till och med ge bort en egen fotmassage i födelsedagspresent eller julklapp? Den blir garanterat uppskattad!

  1. Börja med att sätta ner fötterna i ett fotbad i minst tio minuter för att få dem avslappnade, mjuka och rena.
  2. Torka fötterna och smörj med bestämda rörelser in ena foten med en riklig mängd massageolja eller fotkräm.
  3. Massera fotdynan under stortån med handloven ett par gånger och fortsätt sedan med fotdynan under lilltån.
  4. Gör cirklande rörelser med tummarna från hålfoten och upp till tårna. Utför detta i tre linjer och upprepa samma rörelse flera gånger.
  5. Massera varje tå med små cirklande rörelser och avsluta med att dra lite lätt i dem.
  6. Knyt näven och massera hålfoten i vida cirklar.
  7. För fingertopparna till fotknölen på vardera sida foten och gör cirklande rörelser runt dem.
  8. Massera hälsenan och placera sedan hälen i mitten av handen och massera den också. Fortsätt upp till vaden.
  9. Avsluta med några långa, svepande tag över hela foten och upprepa sedan samma sak med andra foten.