Vad är hallux valgus?

Hallux valgus drabbar tårna genom att få stortån att peka inåt mot de andra tårna. När tåleden trycks utåt bildas en knöl på fotens insida. Denna åkomma kan orsaka flera problem, inklusive svårigheten att hitta bekväma skor som inte skaver eller klämmer. Även om besvären oftast börjar kring medelåldern, varierar det mellan individer, och vissa drabbas redan i tonåren. 

Varför får man hallux valgus?

Besvären börjar ofta visa sig genom att fotvalvet mellan stortån och lilltån har blivit plattare. Framfoten som plattas ut riskerar stortån att vinklas mot de andra tårna, och tåleden kan pressas utåt från foten. Detta visar sig som en knöl som sticker ut vid sidan av stortån, mot fotens insida. Knölen beror på en liten slemsäck som finns under huden, och om det uppstår tryck mot denna från en alltför trång sko kan den lätt svullna upp och orsaka rodnad hud och smärta.

Symtom

Hallux valgus uppstår när fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut. Stortån vinklar sig mot de andra tårna, vilket gör fotens främre del bredare. Trånga skor förvärrar problemet genom att klämma foten. Detta kan leda till smärta på tån bredvid stortån eftersom stortån skaver mot den. I värsta fall kan nötningen orsaka sår. 

Förebygg och minska hallux valgus

Det viktigaste är att använda rymliga och bekväma skor. Undvik i det längsta högklackade skor då dessa ger stor belastning på framfoten. Du bör heller inte ha skor som är trånga i tån då detta trycker och kan leda till svullnad. Komplettera gärna med ett skoinlägg som lyfter fotvalvet mellan stortån och lilltån. Man kan använda som (silikonskydd (149 kr) som mjuka tåseparerare för att rätta upp tårna och hindra dem från att växa snett. Genom att inlägget separerar stortån från de övriga tårna hjälper det också till att dämpa smärtan vid Hallux valgus.

Hallux valgus stöd

(Korrigeringsstörd (89 kr) stabiliserar de grundläggande lederna på stortån och ser till att de hamnar i rätt i position. Du kan få en effektiv lindring av besvären med ett skydd över hallux valgus-knölen tillsammans med en tåspridare.

Hallux valgus stöd